dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Høj lægealder truer forude i 45 kommuner

I 45 kommuner er mere end en tredjedel af de praktiserende læger over 60 år, viser en analyse fra PLO, der forudser alvorlige problemer med lægedækningen

En analyse fra Praktiserende Lægers Organisation PLO over udviklingen i praktiserende lægers alder viser, at 45 af landets kommuner risikerer at få alvorlige problemer med lægedækningen i de kommende år. Mindst en tredjedel af lægerne i de pågældende kommuner er over 60 år.

Værst står det til i Lemvig, Herlev, Kalundborg og Brønderslev Kommuner, hvor andelen af læger over 60 år er mere end 60 pct. Også Lolland, Ishøj, Vordingborg og Brøndby kommuner er særligt udfordret, da mere end 50 pct. af de praktiserende læger er fyldt 60 år. Analysen slår således fast, at lægedækningen på sigt er mest truet i udkantskommuner og på den københavnske vestegn.

Analysen viser desuden, at 11 pct. af alle praktiserende læger er over 65 år, hvilket er mere end en fordobling de seneste ti år. Desuden er antallet af praktiserende læger faldet med mere 200 på landsplan siden 2007. 

Også lægemangel i større kommuner
Hvad angår lægemanglen her og nu viser analysen, at alle fem regioner oplever udfordringer med at få nye læger til at købe praksis fra de læger, der går på pension. Det ses blandt andet på antallet af ubesatte ydernumre - ledige praksis - og antallet af læger, der gerne vil på pension, men ikke kan få solgt deres praksis. Samtidig stiger antallet af praksis, der har måttet lukke for tilgangen af patienter, hvilket ifølge PLO også er en indikation på lægemangel. 

Værst er situationen i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor problemerne ikke er begrænset til landkommuner eller udkantsområder, men også rammer nogle af landets største kommuner.

Både i den tredjestørste kommune, Aalborg, og i den femtestørste, Esbjerg, samt i flere kommuner på den københavnske vestegn har mange læger måttet lukke for tilgangen af nye patienter, ligesom der er en del ubesatte ydernumre. 

Heldigvis er der også godt nyt at hente i analysen, for andelen af praktiserende læger under 50 år er stigende og udgør nu 41 pct. i 2017 mod kun 30 pct. i 2011. Gennesnitsalderen er således også faldet til 52,7 år i 2017 mod 54,4 år i 2011. 

Ny aftale og nu analyse midt i forhandlinger 
Analysen bliver publiceret netop som Folketingets partier torsdag indgik en aftale, der blandt andet tillader regionerne at drive lægeklinikker i områder med lægemangel i seks år i stedet for de nuværende fire år, ligesom der åbnes op for, at praktiserende læger i 'patienttunge' områder kan få et højere basis-honorar, fordi patienterne oftere har mere komplekse sygedomme og en gennemsnitlig konsultation ofte tager længere tid. 

Aftalen vakte ikke ligefrem glæde hos PLO, der kaldte den 'et skridt i den forkerte retning' og i stedet mener, at man bør løse problemerne med lægedækning 'ved at skabe vækst og udvikling i almen praksis, så det bliver mere attraktivt at være praktiserende læge'. 

Lægeforeningen, PLO, Danske Regioner, KL og Sundhedsstyrelsen forhandler desuden ny overenskomst for de praktiserende læger i øjeblikket, og publiceringen af analysen kan således ses som et modsvar på den aftale, der blev indgået torsdag, og som PLO-formand Christian Freitag kaldte 'et umådeligt dårligt signal at sende'. 

Den nye overenskomstaftale skulle ifølge tidsplanen være forhandlet på plads inden 1. marts, men allerede i går kom det frem, at parterne nok ikke bliver enige inden da.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.